vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Stöd för rehabiliteringskoordinator

Här finner du sammanställd information och dokument som är viktiga för dig som rehabiliteringskoordinator att ta del av och ha kännedom om i ditt dagliga arbete.

Uppdraget som rehabiliteringskoordinator

Uppdraget som rehabiliteringskoordinator i Region Östergötland utgår från Lagen om koordineringsinsatser (2019:1297) (riksdagen.se) om koordineringsinsatser för sjukskrivna patienter” samt tillhörande tolkningsstöd.

Lagen om koordineringsinsatser (2019:1297) (riksdagen.se) Länk till annan webbplats.

Tolkningsstöd till lagen om koordineringsinsatser Pdf, 122.9 kB.

Lagen innebär att Regionerna är skyldiga att erbjuda koordineringsinsatser och utifrån behov, stödja individen och samverka med berörda parter för att främja återgång till eller inträde i arbetslivet.

Koordineringsinsatserna består av tre delar som innebär att erbjuda personligt stöd till patienten, intern samordning i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen inom den egna enheten och övrig hälso- och sjukvård samt arbete med externa samverkansparter, aktuella för patientens möjligheter att återgå till eller inträda i arbetslivet. Region Östergötlands uppdragsbeskrivning bör användas som utgångspunkt vid utformning av uppdragsbeskrivning för rehabiliteringskoordinatorn på specifik enhet. Checklistan nedan kan utgöra ett bra stöd och kan med fördel fyllas i tillsammans med ansvarig chef. Kontaktinformation till rehabkoordinatorerna finns på 1177.se, sök mottagning

Rehabiliteringskoordinator på vårdgivarnivå, uppdragsbeskrivning (Dokumenta) Länk till annan webbplats.

Rehabiliteringskoordinator, checklista för uppdraget Pdf, 162.3 kB.

Utbildningar

Grundutbildning rehabiliteringskoordinering (e-utbildning)

Sveriges kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram en webbutbildning för att ge nya och blivande rehabkoordinatorer en introduktion till funktionen för koordinering i hälso- och sjukvården. Även rehabiliteringskoordinatorer som jobbat ett tag kan ha nytta av utbildningen. Ett kapitel riktar sig till även till verksamhetschefer och arbetsledare som leder funktion för koordinering.

Grundutbildning rehabiliteringskoordinering, webbutbildning (Kompetensportalen) Länk till annan webbplats.

Strukturerat arbetssätt i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen (e-utbildning)

Denna utbildning riktar sig till rehabkoordinatorer och övrig hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Den ger dig kunskap om vad ”Strukturerat arbetssätt” innebär. Arbetssättet har utformats för att vara allmänt tillämpbart samt enkelt att använda på vårdenheter med olika förutsättningar. Utbildningen går att söka fram i kompetensportalens kurskatalog alternativt via nedanstående länkar:

Kompetensportalen (för dig som är anställd inom Region Östergötland Länk till annan webbplats.

Kompetensportalen (externa användare) Länk till annan webbplats.

Grundutbildning i Försäkringsmedicin

Alla rehabiliteringskoordinatorer är välkomna och ska genomföra "Grundutbildningen i Försäkringsmedicin" snarast möjligt när uppdraget påbörjats. Information och anmälan till årets kurstillfällen finns i Kompetensportalen.

Kompetensportalen (luvit.se) Länk till annan webbplats.

Stöd och riktlinjer i arbetet som rehabiliteringskoordinator

Metodböcker

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tagit fram en Metodbok för koordinering som beskriver det arbete som rehabiliteringskoordinatorn förväntas göra, hur koordinering kan utföras i praktiken och vilken kunskap och kompetens som krävs för uppdraget. SKR har även givit ut boken "Att leda det försäkringsmedicinska arbetet" som innehåller stöd för verksamhetschefer och hälso- och sjukvårdsledning.

Metodbok för koordinering av sjukskrivning och rehabilitering för hälso- och sjukvården (skr.se) Länk till annan webbplats.

Att leda det försäkringsmedicinska arbetet - Stöd till verksamhetschefer och hälso- och sjukvårdsledning (skr.se) Länk till annan webbplats.

Rutin för diagnos och KVÅ-kodning

Det finns en rutin för diagnos och KVÅ-koder som ska användas av alla rehabiliteringskoordinatorer inom Region Östergötland.

Rehabkoordinator, diagnos och KVÅ-kodning (Dokumenta) Länk till annan webbplats.

Vårdhandboken

I Vårdhandboken kan du läsa om koordinering vid sjukskrivning och rehabilitering. Där hittar du också relaterad information med praktiska tips, frågeforumlär, frågeguider, blanketter och mallar.

Koordinering vid sjukskrivning och rehabilitering Länk till annan webbplats.

Forum för stöd och erfarenhetsutbyte för rehabiliteringskoordinatorer

Konsultation 2024

Konsultation tillsammans med andra rehabiliteringskoordinatorer erbjuds digitalt varje månad. Planerade datum:

23 april klockan 10.30-11.00

22 maj klockan 08.00-08.30

19 juni klockan 8.00-8.30

28 augusti klockan 13.00-13.30

24 september klockan 15.00-15.30

23 oktober klockan 8.00-8.30

25 november klockan 14.30-15.00

18 december klockan 11.30-12.00

Länk skickas ut någon vecka innan.

Nätverksträff

En länsgemensam nätverksträff genomförs en gång per år. Träffarna är obligatoriska och anmälan sker via Kompetensportalen. Nästa träff planeras till hösten 2024.

Rekonytt

Aktuell information inom det försäkringsmedicinska området samt specifik information till rehabiliteringskoordinatorerna skickas ut varje månad. Vill du ta del av Rekonytt, maila oss på:

forsakringsmedicin@regionostergotland.se

Kontakt

Anna KäckerUtvecklingsledare