Bastjänstgöring (BT)
Bastjänstgöring är en del av specialiseringstjänstgöring och ger dig som läkare möjlighet att fördjupa och öka dina kliniska, medicinska och allmänna färdigheter inom läkaryrket.
Bastjänstgöring (BT) ingår sedan 1 juli 2021 som en inledande del i specialiseringstjänstgöring (ST) och är gemensam för alla specialiteter.
BT har fokus på att stärka och fördjupa kliniska och medicinska kunskaper för ökad självständighet. Syfte är att se till att alla legitimerade läkare, oavsett utbildningsbakgrund, får en likvärdig introduktion till hälso-och sjukvård i Sverige.
Läkare som examineras enligt den 6-åriga läkarutbildningen och läkare med legitimation utfärdad i annat land, kommer göra BT.
Införandet av BT är del i en större förändring som innebär att läkarutbildningen förlängs och blir legitimationsgrundande och att allmäntjänstgöringen (AT) tas bort.
Läkare som har gjort eller kommer att göra svensk AT, eller som har påbörjat sin ST före 1 juli 2021 har möjlighet att göra ST enligt tidigare regelverk, utan BT.
Nya regler för läkares ST inklusive BT (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
Om bastjänstgöring
Bastjänstgöring, även kallat BT-programmet, ska genomföras inom två år från att läkaren har påbörjat sin specialistutbildning och innefattar 18 delmål som ska uppfyllas inom 12 månader. Det innehåller förutom kliniskt arbete även delar som kommunikation, samarbete, ledarskap och vetenskapligt förhållningssätt.
BT-programmet kan antingen integreras i en ST-utbildning eller göras separat med 12 månaders anställning på ST- och BT-kansliet.
Upplägg och innehåll
Under programmet får läkaren regelbunden handledning och ett individuellt utbildningsprogram. Dokumentation och verifiering av BT-läkarens kompetensutveckling genomförs i en digital portfolio.
BT-programmet är målstyrt och inkluderar följande obligatoriska placeringar:
Placering | Omfattning |
---|---|
Introduktion | 4 veckor (fördelat under BT-programmet) |
Akut sjukvård | 3-4 månader |
Primärvård | 3-4 månader |
Psykiatri | 3 månader |
Integrerat BT-program
Du behöver ha en ST-anställning för att kunna göra integrerad BT. När BT-programmet startar tar ST- och BT-kansliet över utbildningsansvaret för läkaren. BT genomförs tillsammans med ST/BT-läkarens huvudhandledare, ST studierektor och verksamhetschef.
Under programmet ska BT-läkaren inte delta i några ST-aktiviteter utöver BT. Detta för att uppfylla Socialstyrelsens krav på tjänstgöringstid inom BT-programmet.
Att söka integrerat BT-program
Inom Region Östergötland rekryterar verksamheterna ST-läkare efter behov. Annonser publiceras på Regionens hemsida under lediga jobb. Senast vid starten för BT-programmet ska ST-läkaren ha ett anställningsavtal som ST-läkare.
Lediga jobb i Region Östergötland (regionostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Ansökningsprocess
Verksamhetschefen tillsammans med huvudhandledaren säkerställer att BT-läkaren uppnått nödvändiga kvalifikationer innan anmälan om BT-plats sker till ST- och BT-kansliet.
Krav för bastjänstgöring (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Så här gör du din ansökan (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
En länk till ansökan via Varbi sänds till Verksamhetschefen som skickar den vidare till läkaren som ansöker. När ansökan är komplett meddelas verksamhetschefen och BT-läkaren om plats tillsammans med information om programmet.
Separerat BT-program
Region Östergötland har ett begränsat och behovsanpassat antal centrala separerade BT-platser där BT-läkare är anställda på ST- och BT-kansliet.
Separerade BT-tjänster annonseras på samma sätt som andra lediga tjänster inom Region Östergötland.
Lediga jobb i Region Östergötland (regionostergotland.se) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad
Kontakt
- Telefonnummer:010-103 05 93
- E-postadress:sara.kinert@regionostergotland.se
- Telefonnummer:010-103 90 04
- E-postadress:caroline.brunngard@regionostergotland.se
- Telefonnummer:010-103 84 60
- E-postadress:antonio.marques.franca@regionostergotland.se