Vård av personer från andra länder
Här hittar du information om vad som gäller för hälso- och sjukvård av personer från andra länder samt utlandssvenskar.
Alla människor har rätt till vård
Alla människor har rätt till vård, även de som kommer från andra länder och blir sjuka i Sverige eller söker vård här. Däremot finns regler för hur regionerna ska hantera vård av olika grupper, som EU/EES-ländernas medborgare, Storbritannien och Nordirland, utlands-svenskar, andra utländska medborgare, asylsökande och personer utan giltiga tillstånd, så kallade papperslösa.
Ingen avgift vid sexualiserat våld
Patienter som får fysisk vård i samband med sexualiserat våld behöver inte betala någon avgift. Det gäller vid den inledande akuta vården som i normala fall sker inom en vecka.
Utlandssvenskar
Utlandssvenskar har rätt att få vård i Sverige. Reglerna för avgifter kan variera beroende på vilket land personer är bosatt i. Det finns olika intyg som påverkar utlandssvenskars möjlighet att få vård i Sverige. Vissa utlandssvenskar har rätt till tandvård.
Utlandssvenskar är personer med svenskt medborgarskap och svenskt personnummer, som har utvandrat och alltså inte är folkbokförda i Sverige.
Svenskar som utvandrat till ett land inom EU/EES
Nödvändig vård
Svenskar som utvandrat till ett land inom EU/EES betalar vanlig patientavgift för nödvändig vård vid vistelse i Sverige, efter uppvisande av EU-kortet eller ett provisoriskt intyg om innehav av EU-kort, som utfärdas av myndigheterna i deras arbets- eller bosättningsland.
Planerad vård
Dessa utlandssvenskar är hänvisade att söka planerad vård i sitt arbets- eller bosättningsland, men kan om de fått intyg S2 från myndigheterna i sitt bosättningsland också få planerad vård i Sverige.
Pensionärer med svensk allmän pension som är bosatta i ett annat EU/EES-land eller Schweiz
Kan patienten visa upp ett intyg från svenska Försäkringskassan vid vårdtillfället, ”Intyg om rätt till vårdförmåner i Sverige för personer bosatta i ett annat EU/EES-land, Schweiz eller Storbritannien” har patienten rätt till all vård till vanlig patientavgift i Sverige.
Med all vård avses nödvändig och planerad vård i Sverige. De har även rätt till tandvård inom det statliga tandvårdsstödet.
Svenskar som studerar ett annat EU/EES-land eller Schweiz
Personer från Sverige som studerar i ett annat EU/EES-land eller Schweiz och som är avregistrerade från folkbokföringen samtidigt som de anses bosatta i Sverige enligt förordning 883/2004 och är omfattade av svensk socialförsäkring har tillgång till nödvändig och planerad vård i Sverige till svensk patientavgift.
Dessa personer ska vid vårdtillfället för vårdgivaren visa upp ”Intyg om rätt till vård i Sverige för personer som studerar i ett annat EU/EES-land eller Schweiz” (FK5166), som utfärdas av svenska Försäkringskassan.
Svenskar som utvandrat utanför EU/EES
För svenskar som utvandrat till ett land utanför EU/EES varierar reglerna beroende på vilket land personen bosatt sig i, samt i vilket syfte patienten flyttat.
Det finns särskilda regler för:
- Svensk statligt utsänd medborgare med familj eller missionär, präst eller volontär i utvecklingsland.
- Svensk medborgare bosatt i Storbritannien och Nordirland samt kanalöarna Jersey, Guernsey och Isle of Man
- Svensk medborgare som är bosatt i Kanada, Nya Zeeland, eller omfattas av offentlig eller erkänd sjukförsäkring i USA eller europeiska länder utanför EU/EES såsom t.ex. Monaco och Andorra med vilka Sverige saknar konventioner,
- Svensk medborgare som är bosatt i Australien
- Svensk medborgare som är bosatt i Québec
- Svensk medborgare som är bosatt i Algeriet
- Svensk medborgare som är bosatt utanför EU/EES i länder med vilka Sverige saknar konventioner.
Vård av personer från andra länder (skr.se) Länk till annan webbplats.
Personer från Norden
Personer som är bosatta i Norden och utlandssvenskar som är bosatta i Norden behöver intyg för planerad vård. Du hittar vad som gäller vid nödvändig och planerad vård och patientinformaiton.
Länder som tillhör Norden: Danmark, Finland, Island, Norge, Åland, Färöarna, Grönland och Sverige.
Mer om vård av personer från Norden
Nödvändig vård
Patienter som bor och är försäkrade i Finland, Danmark, Norge och Island eller som är utlandssvensk och bor i dessa länder behöver inte visa upp EU-kort vid nödvändig vård. Patienten behöver dock visa upp giltig ID-handling och uppge fullständig adress i hemlandet för att få subventionerad nödvändig vård.
Försäkringskassan accepterar pass, nationellt ID-kort, nordiskt ID-kort nordiskt körkort eller nationellt ID-kort som ID-handling.
Planerad vård
För planerad vård behöver dessa personer uppvisa nödvändiga intyg utfärdat via socialförsäkringsinstitution i hemlandet för att få betala inomlänstaxa. De som inte visar upp giltig handling betalar vårdens verkliga kostnad (full avgift).
Personer bosatta i ett annat land inom EU/EES
Följande gäller för personer som är bosatta i ett annat land inom EU/EES. Informationen gäller även utlandssvenskar som är bosatta i ett EU/EES-land. Avgift för nödvändig och planerad vård varierar beroende på om personen har ett EU-kort, provosoriskt intyg eller S2-intyg.
Fyll på: Mödrahälsovård och förlossningsvård
Mer om vård av personer bosatta i ett annat land inom EU/EES och utlandssvenskar
Nödvändig vård
Har patienten ett EU-kort eller ett provisoriskt intyg?
När patienten har ett EU-kort eller ett provisoriskt intyg betalar hen samma avgift som personer som är folbokförda i Sverige. Vid fakturering ska en kopia på EU-kortet och patientens fullständiga adress i hemlandet bifogas.
När patienten inte har ett EU-kort eller ett provisoriskt intyg betalar hen hela vårdkostnaden enligt utomlänsprislistan.
Respektive lands EU-kort (Europeiska kommissionen) Länk till annan webbplats.
Mödrahälsovård och förlossningsvård för i EU/EES-land
En person som visar upp ett EU-kort eller provisoriskt intyg om innehav av EU-kort har rätt till all vård som blir nödvändig på grund av graviditet. Detta inkluderar också förlossning i normal tid förutsatt att avsikten med vistelsen inte är att söka förlossningsvård.
Student i EU/EES-land
En person som studerar i EU/EES-land och som inte längre är folkbokförd i Sverige har inte rätt till subventionerad vård när denne besöker Sverige, under förutsättning att personen inte har ett EU–kort från studielandet. Den studerande har däremot rätt till nödvändig vård i studielandet mot uppvisande av sitt svenska EU-kort.
Planerad vård
När patienten har S2-intyg betalar hen inomlänsavgift. Det vill säga samma avgift som i Sverige folkbokförda patienter, när syftet med resan är att söka planerad vård.
S2-intyg används om personen kommer från ett annat EU-land.
När patienten saknar saknar S2-intyg men har förskottsbetald vård (endast EU/EES-medlemmar), betalar hen hela vårdkostnaden enligt utomlänsprislista.
Personer bosatta utanför EU/EES
Här hittar du information om vad som gäller för konventionspatienter och övriga utländskamedborgare. Samt vad som gäller för person från Storbritannien och Nordirland samt för personer från öarna Guernsey, Jersey och Isle of man.
Sverige har konventionsavtal med vid vissa länder. Patienter från dessa länder har rätt till vård på samma avgiftsvillkor som bosatta i Sverige. I enlighet med respektive överenskommelse.
Länder Sverige har konventionsavtal med:
- Algeriet - avtalet med Algeriet avser akut vård.
- Australien - avtalet med Australien avser nödvändig vård och tandvård.
- Israel - avtalet med Israel avser endast förlossningsvård.
- Turkiet - konventionen med Turkiet avser planerad vård.
- Quebec - avtalet med Québec innebär att person som tillfälligt arbetar här, liksom medföljande familjemedlemmar, har rätt till all vård inkl. tandvård under vistelse här upp till ett år.
- Ungern - Det finns även ett särskilt avtal med Ungern som omfattar akut sjukvård för personer som inte har rätt till EU-kort, varvid i det sammanhanget en patient bara ska behöva uppvisa sitt pass.
Vård av personer från andra länder (skr.se) Länk till annan webbplats.
Personer från Storbritannien och Nordirland
Person som uppvisar ett europeiskt sjukförsäkringskort eller kortet "UK Global Health Insurance Card" (UK GHIC) har rätt till akut sjuk- och tandvård till samma avgift som bosatta i regionen.
Patient med giltigt förhandstillstånd betalar vårdavgift som bosatt inom regionen för planerad sjuk- och tandvård.
Personer från öarna Jersey Guernsey och Isle of Man
Person som uppvisar giltigt pass eller intyg som styrker bosättning på Jersey Guernsey eller Isle of Man har rätt till akut vård till samma avgift som bosatta i regionen. För planerad vård betalar dessa personer hela vårdkostnaden själva.
Nödvändig och planerad vård
Patienter som är utländska medborgare och bosatta i länder utanför EU/EES-området eller Schweiz med vilka Sverige saknar sjukvårdskonvention eller avtal; Har inte någon rätt till subventionerad vård av regionerna. Det betyder att dessa patienter själva får betala hela kostnaden för såväl akut som planerad vård. Det gäller för:
- Personer som tillfälligt vistas i Sverige (turister)
- Arbetande eller studerande i Sverige
- Diplomater (ambassadpersonal)
Det är möjligt för utländsk ambassadpersonal och andra personer med diplomatiskt status att tilldelas ett svenskt personnummer.
Senast uppdaterad