vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Riktlinjer och egenkontroll läkemedel

På denna sida hittar du information och dokument som relaterar till läkemedelsföreskrifter kopplade till läkemedelshantering inom hälso- och sjukvård.

Riktlinje - läkemedelshantering

Den regionala riktlinjen för läkemedelshantering utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården.

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2017:37) (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Riktlinjen är avsedd att användas inom all hälso- och sjukvård samt tandvård i Östergötland. Tonvikten i riktlinjen är att ansvarsfördelningen inom läkemedelshanteringen ska vara tydlig och att verksamhetschef/medicinskt ansvarig sjuksköterska ska se till att skriftlig lokal rutin utarbetas.

Läkemedelshantering inom hälso- och sjukvård samt tandvård - regional riktlinje (Dokumenta) Länk till annan webbplats.

Läkemedelshantering - lokal rutin (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Stödmall för framtagande av lokal rutin.

Egenkontroll läkemedelshantering

I Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2011:9* framgår att vårdgivaren ska utöva egenkontroll med den frekvens och i den omfattning som krävs för att vårdgivaren ska kunna säkra verksamhetens kvalitet. Vårdgivaren ska dessutom säkerställa att hanteringen av läkemedel i verksamheten regelbundet genomgår en extern kvalitetsgranskning**.

Från och med 2024 ska kliniker/verksamheter som hanterar läkemedel för patientbruk genomföra riskhanteringscheck (RH-check) läkemedel vartannat år. För mer information, läs rutinen RH-check egenkontroll.

RH-check egenkontroll - rutin (Dokumenta) Länk till annan webbplats.

Vid frågor, kontakta Kvalitetsansvarig för egenkontroll läkemedelshantering via epost:
lakemedel@regionostergotland.se.

Fotnot:

*Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete).

**HSLS-FS 2017:37, Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvård). Ligger till grund för majoriteten av frågorna i checklistan för egenkontroll läkemedelshantering. Enstaka frågor baseras på SOSFS 2011:9.