Undernäring
Runt 30 procent av inneliggande patienter är eller riskerar att bli undernärda på grund av sjukdom under sin sjukhusvistelse.
Konsekvenserna av undernäring är många, bland annat högre förekomst av infektioner och försämrad sårläkning. Rätt mat och näring är en viktig patientsäkerhetsfråga.
Nutritionsbehandling ska betraktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed finns samma krav på utredning, diagnos, planering, uppföljning samt dokumentation.
Nationella riktlinjer
Vårdhandboken Länk till annan webbplats.
Att förebygga och behandla undernäring (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.
Tillägg östergötland
Riktlinje undernäring (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Förskrivning av FSMP (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Beräkning av energi-och vätskebehov (Dokumenta) Länk till annan webbplats.
Nutrition i Region Östergötland
Bedömningsinstrument
Energiinnehåll, vanliga livsmedel Pdf, 470.2 kB.
Förteckning över energiinnehåll i vanliga livsmedel.
Nyheter och nätverk
Du som är anställd av Region Östergötland kan gå med i gruppen "Omvårdnad" på intranätet. Där finns information om regionövergripande omvårdnadsområden, till exempel fallprevention, munhälsa och trycksår. I gruppen kan du också dela dina tankar och utbyta erfarenheter inom omvårdnadsområdet.
Omvårdnad (för dig med tillgång till Region Östergötlands intranät) Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad