vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Vårdval specialistpsykiatrisk samtalsbehandling

Denna sida vänder sig till nuvarande och blivande leverantörer inom specialistpsykiatrisk samtalsbehandling. Här finns samlad information om uppdraget.

I Region Östergötland gäller vårdval inom specialistpsykiatrisk samtalsbehandling vid depression och ångest från och med 1 januari 2024. Vårdvalet omfattar patienter som via regionens specialistpsykiatriska enheter eller upphandlade specialistpsykiatriska enheter ordinerats samtalsbehandling i enlighet med detta vårdval. Dessa patienter kan om de önskar välja en samtalsbehandlare i vårdvalet och till vilken den ordinarie mottagningen då remitterar patienten för samtalsbehandling.

Länets specialistpsykiatriska mottagningar, både offentliga och privata med avtal, har i uppdrag att utföra samma behandling, men ingår inte i vårdvalet utan utgör ickevals alternativ om patient inte gör ett aktivt val av leverantör i vårdvalet.

Alla privata samtalsbehandlare uppfyller de kvalitetskrav som Region Östergötland satt upp och erbjuder samtalsbehandling utefter samma evidens och behandlingsmetoder som regionens öppenvårdspsykiatri.

De privata samtalsbehandlarna har samma avgifter som Region Östergötland.

Kontakt

Håkan SamuelssonHälso- och sjukvårdsstrategRegionledningskontoret
Eva FribergHälso- och sjukvårdsstrategRegionledningskontoret