vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Minska risken för att drabbas av campylobacterinfektion

Campylobacter är en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka. Den vanligaste smittkällan är rå kyckling, men bakterien kan även finnas i opastöriserad mjölk, som i rått kött från andra djurslag. Vanliga spridningsvägar är genom förtäring av kyckling som inte hettats upp tillräckligt eller via händer och köksredskap som inte tvättats ordentligt. Den mängd bakterier som krävs för att man ska bli sjuk är väldigt låg, vilket betyder att du kan insjukna från ett enstaka stänk eller kontakt med förorenat kycklingkött.

Symtomen på en campylobacterinfektion är illamående, kräkningar, huvudvärk, kraftiga och ibland blodiga diarréer, magsmärtor och feber. De flesta tillfrisknar själva efter två till tio dagar men i vissa fall kan bakterien ge följdsjukdomar som ledbesvär, nervsjukdom och kroniska magbesvär.

Såhär undviker du att bli sjuk:
1. God handhygien - tvätta alltid händerna med tvål och vatten innan matlagning. Tvätta också händerna direkt efter att du har hanterat rå kyckling eller köttsaft.

  1. Använd separat skärbräda och andra köksredskap för rå kyckling. Diska också noga efter du är färdig.
  2. Ha inte annan mat i närheten när du hanterar kyckling, speciellt sånt som inte kommer hettas upp som sallad och kalla såser.
  3. Undvik stänk. Skölj till exempel inte kycklingen under kranen. Använd heller inte en för stark vattenstråle när du sköljer av skärbräde, köksredskap och händerna.
  4. Se till att kycklingen är helt genomstekt. Köttet ska inte vara rosa eller genomskinligt.

Kom också ihåg att annat kött kan innehålla campylobacter och även andra bakterier. Följ dessa råd när du hanterar alla sorters rått kött. Drick heller inte opastöriserad mjölk.