vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Regnbågsdagar- fokus bemötande

Vrinnevisjukhuset - Pilspetsen B, Vingården eller digitalt

Välkommen på en kompetenshöjande temadag med fokus på bemötande utifrån HBTQ. Kan vi som medarbetare bli bättre på att möta patienter? Har du regnbågsglasögonen på dig för att arbeta patientsäkert och är arbetsmiljön inkluderande eller tycker du det är klurigt och är rädd för att göra fel? Under dagen får du mer kunskap och beredskap att möta människan utifrån olika teman och de fördomar alla av oss ibland har. Du kan även delta digitalt på alla föreläsningar genom att anmäla dig via kompetensportalen.

Dagarna sker på fyra olika platser i länet med föreläsningar och panelsamtal.

Anmälan

Anmälan till Regnbågsdagar - Vrinnevisjukhuset Norrköping 25 september Länk till annan webbplats.

Program:

Kl.09:00 – 09:40 Patientnämnden. Patientnämndens uppgift är att verka för goda kontakter mellan patienter och ansvariga inom vården. Anette Sunesson från Patientnämnden, ger exempel på vilket stöd patienter får när de har synpunkter och klagomål på vården. God kommunikation i vården, där patienterna känner sig delaktiga och väl bemötta, ökar patientsäkerheten.

Kl.10:00-10:40 Mänskliga rättigheter/ Barnrätt. Principerna om universalism och odelbarhet är grundläggande för mänskliga rättigheter. Det innebär att mänskliga rättigheter gäller för alla människor och att rättigheterna hänger samman och är beroende av varandra. I detta seminarium berättar Helena Balthammar mer om diskrimineringsgrunderna och mänskliga rättigheter och ett tillfälle att öva principer för mänskliga rättigheter.

Kl.10:50- 11:30 Våld i nära relation utifrån HBTQ. Våld i nära relation är ett globalt samhällsproblem som förekommer inom alla grupper. En grupp som är särskilt utsatt är HBTQI-personer på grund av de rådande heteronormativa föreställningarna kring våld i nära relation. Du som arbetar inom vård och omsorg behöver ha kompetens om hbtqi-personers livsvillkor för att kunna ge ett gott bemötande och kunskapsbaserade insatser. Karolin Olstam ger inblick i hur våldet tar sig uttryck, hälso- och sjukvårdens ansvar och hur vi kan upptäcka våld och ta hand om svaret.

Kl.11:40 – 12:20 Transpersoners livsvillkor. Det är vanligare att transpersoner upplever sin hälsa som dålig jämfört med befolkningen i stort. Det är också betydligt vanligare att transpersoner har suicidstankar eller har genomfört suicidförsök. På individnivå är det vanligt att vara utsatt för trakasserier, våld eller kränkningar, exempelvis i hemmet, i skolan och på offentliga platser. Caroline Hybinette och Lotta Hedlin kommer visa på hur vi kan bli bättre på att skapa möjligheter för goda livsvillkor.

Kl.13:00-13:40 Levande Bibliotek - att lyssna på patientens berättelse. Levande bibliotek är en resursbank bestående av personer med egen erfarenhet. Härifrån kan verksamheter låna en erfarenhetsresurs för att belysa patient- eller närståendeperspektivet i pågående förbättrings-, forsknings- och utvecklingsarbeten. Det är ett komplement till de samverkansformer och kontaktvägar mellan Region Östergötland och patient- och närstående som redan finns idag. Christian Andersson ger exempel på hur vi tillvaratar invånare och patienters erfarenheter av hälso- och sjukvård.

Kl.13:50 - 14:30 RFSL Rådgivningen Östergötland erbjuder rådgivning och stödsamtal som rör den sexuella och psykosociala hälsan. Simon Åberg är ansvarig för rådgivningen och kommer att berätta om hur de bemöter dem som behöver stöd och hjälp och hur vi kan finnas med som vårdgivare med stöd.

Kl.14:40-15:20 Hbtqi Diplomering/Verksamheter Hur gör vi arbetsmiljön tryggare och hur jobbar vi med bemötande av hbtqi personer på regionen? Sari Asa Nicolaisen berättar om hur Hbtqi Diplomering kan användas som en metod att skapa ett mer normmedvetet arbetssätt för sin enhet/verksamhet.

Kl.15:30-16:00 Sammanfattning Kort sammanfattning av dagens diskussioner och tankar.