Snabb åtgärd avgörande vid vinterkräksjuka
Antalet fall av vinterkräksjuka ökar nu i samhället och inom vården, och det är viktigt att vård- och omsorgspersonal är uppmärksam på tecken på smitta och följer de rekommendationer som finns för att begränsa spridningen.
– Att följa riktlinjer för handhygien är en av de viktigaste åtgärderna för vård- och omsorgspersonalen. Det är viktigt att inte förlita sig på endast handdesinfektion vad gäller detta virus utan allra främst tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, säger Jens Raffelsberger, vårdhygienöverläkare i regionen.
Årets säsong för vinterkräksjuka är igång (folkhalsomyndigheten.se) Länk till annan webbplats.
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och ger symtom som illamående, kräkningar, buksmärtor och diarré. Smittan sprids främst genom direkt kontakt med smittade personer eller indirekt via förorenade ytor och föremål. Inkubationstiden är kort, ofta 12-48 timmar från smittotillfället. Vanligtvis sker en större smittspridning från november till april, även om sjukdomen kan förekomma året runt
– I Östergötland ser vi nu en stadig ökning av antalet fall, och vi räknar med att det kommer öka ytterligare under den kommande tiden, säger Jens Raffelsberger.
Tänk på att:
- Vara uppmärksam på symtom och identifiera snabbt misstänkta fall.
- Omedelbart isolera smittsam person för att minimera risken för spridning.
- Efter kontakt med misstänkt eller konstaterat smittsam person, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, samt sprita dem.
- Använd lämplig skyddsutrustning.
- Dela din kunskap om hur smittspridning kan förebyggas med kollegor och patienter.
Regionövergripande: Vinterkräksjuka, hygienrekommendationer Länk till annan webbplats.
Vårdhygieniska handboken för kommunal vård och omsorg Länk till annan webbplats.
Digital föreläsning om vinterkräksjuka
Målgrupp kommunal vård och omsorg
Målgrupp medarbetare i Region Östergötland
Publicerad