vardgivare-ostergotland

Region Östergötland

För vårdgivare

Utbildningsmottagning för läkare med utländsk examen

Utbildningsmottagning för läkare med utländsk examen finns både i Linköping, Norrköping och Motala. Till våra utbildningsmottagningar söker du som har en utländsk läkarbakgrund och behöver praktisk tjänstgöring för svensk läkarlegitimation.

Vad behövs vid ansökan om legitimation enligt Socialstyrelsen:

Läkare utbildad utanför EU och EES (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Doctor of medicine educated outside EU or EEA (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Vid ansökan till våra utbildningsmottagningar

Praktisk tjänstgöring för läkare med examen utanför EU/EES. Sök i Varbi, på Region Östergötlands intranät Länk till annan webbplats.

Utbildningsmottagningar

Utbildningsmottagningen startade i september 2008 vid VC Skäggetorp i Linköping. Det finns nu 4 utbildningsplatser och vi tar i första hand emot läkare med utbildning utanför EU/EES som behöver praktisk tjänstgöring för svensk läkarlegitimation.

Utbildningsläkarna träffar i genomsnitt 5-6 patienter vardera/dag. Varje patient bedöms tillsammans med en lärare. Ca 8 distriktsläkare med allmänmedicinsk specialistkompetens tjänstgör vardera 1-2 dagar per vecka vid mottagningen. Två eftermiddagar i veckan arrangeras utbildningsseminarier. Då diskuteras patienter de haft under veckan eller så går vi igenom olika sjukdomstillstånd och hur de handläggs i primärvården.

Lärarkollegiet har regelbundna lärarmöten för att diskutera handledningsrutiner, kompetensvärdering och samordningsfrågor med övriga vårdcentralen. Vid utbildningsmottagningen finns också en vårdaministratör med samordningssansvar samt en undersköterska.

Lärare:

 • Örjan Sandberg
 • Christina Sandell
 • Bo Forsman
 • Nermin Bilalovic
 • Ulf Dahlberg
 • Emese Farkas
 • Carola Pinoe Persson

Intresseanmälan:
Åsa Wizén
Enhetschef AMC
Mobil: 010-103 10 37

Samordning:
Helene Spångberg
Utbildningssekreterare AMC
Mobil: 010-103 52 28

Utbildningsmottagningen startade i september 2008 vid VC Skäggetorp i Linköping, sedan i september 2015 finns det även en utbildningsmottagning i Motala.

På VC Marieberg i Motala finns i nuläget 2 utbildningsplatser. Vi vänder oss till läkare med utländsk utbildning som behöver provtjänstgöring/praktisk tjänstgöring för svensk läkarlegitimation.

Utbildningsläkarna träffar i genomsnitt 4-6 patienter vardera per dag. Varje patient bedöms tillsammans med en lärare. Det är 4 distriktsläkare med allmänmedicinsk specialistkompetens som tjänstgör en dag var per vecka på utbildningsmottagningen. Utbildningsseminarier arrangeras där vi går igenom olika sjukdomstillstånd och hur de handläggs i primärvården.

Lärarkollegiet har regelbundna lärarmöten för att diskutera handledningsrutiner, kompetensvärdering och samordningsfrågor med övriga vårdcentralen.

Handledare/lärare:

 • Magnus Eldeblad
 • Akvilé Gerté
 • Ninni Arfwidsson

Intresseanmälan:

Heléne Abrahamsson

Tel: 010-104 78 01

Utbildningsmottagningen startade i september 2008 vid VC Skäggetorp i Linköping, sedan i februari 2015 finns det även en utbildningsmottagning i Norrköping.

På VC Cityhälsan Söder i Norrköping finns i nuläget 3 utbildningsplatser. Vi vänder oss till läkare med utländsk utbildning som behöver provtjänstgöring/praktisk tjänstgöring för svensk läkarlegitimation.

Utbildningsläkarna träffar i genomsnitt 5-6 patienter vardera per dag. Varje patient bedöms tillsammans med en lärare. Det är distriktsläkare med allmänmedicinsk specialistkompetens som tjänstgör en dag var per vecka på utbildningsmottagningen. En eftermiddag i veckan arrangeras utbildningsseminarier där vi går igenom olika sjukdomstillstånd och hur de handläggs i primärvården.

Lärarkollegiet har regelbundna lärarmöten för att diskutera handledningsrutiner, kompetensvärdering och samordningsfrågor med övriga vårdcentralen.

Handledare/lärare:

 • Gunnar Mårdén
 • Stefan Jonsson
 • Kjell Olofsson
 • Kjell Gunnarsson
 • Marc Schickel
 • Sladjana Hristova

Intresseanmälan:

Ansvarig: Amra Drocic

Telefon: 010-104 43 25

Verksamhetschef: Carina Bark

Telefon: 010-104 43 97

Relaterad information

Ansvariga kontaktpersoner i respektive länsdel

Linköping: Åsa Wizén

Norrköping:
Amra Drocic

Motala: Heléne Abrahamsson