Brist på klorhexidinsprit – viktigt att hushålla

Det råder akut brist på färgad och ofärgad klorhexidinsprit 5 mg/ml i alla förpackningsstorlekar över hela Sverige. Brist råder även på identifierade ersättningsprodukter och situationen förväntas kvarstå in i november.

Därför behöver användningen av klorhexidinsprit i inom hälso- och sjukvården och den kommunala omsorgen i Östergötland prioriteras till verksamheter som opererar. Tills vidare kommer ordrar på klorhexdinsprit till övriga verksamheter att annulleras.

– Vi uppmanar också alla verksamheter att inte överutnyttja klorhexidinsprit, undvika spill och svinn för att spara på den klorhexidinsprit som finns, säger Jens Raffelsberger, smittskyddsläkare.

Den Klorhexidinsprit 5 mg/ml som redan är levererad och finns på plats ute i verksamheterna ska endast användas vid procedurer där infektionsrisken är hög och där en infektion skulle kunna få särskilt allvarliga konsekvenser.

– Värdera innan en ny flaska öppnas och hantera den varsamt och hygieniskt i samband med transport, säger Jens Raffelsberger.

Läs utförlig instruktion för åtgärder vid brist på Klorhexidinsprit på Vårdgivarwebben. Länk till annan webbplats.

Text: kommunikationsenheten