Isosorbidmononitrat,30 mg, depottablett, är restnoterat

Restnotering för Imdur och Isomex 30 mg pågår. Preliminärt åter från 2024-04-01. Isosorbidmononitrat i andra styrkor finns tillgängliga. Läkemedelsverket har även beslutat om ett särskilt tillstånd Länk till annan webbplats.  som medger att apotek får expediera recept på ett oralt läkemedel som innehåller isosorbidmoninitrat när en generell licens finns beviljad.

Läkemedel

Imdur och Isomex (isosorbidmononitrat), 30 mg, depottablett

Förväntad tillgänglighet

Restnotering pågår. Preliminärt åter från 2024-04-01. För aktuell prognos, se ”Visa tillgänglig information från Läkemedelsverket” på Fass.se Länk till annan webbplats..

Hantering

Hantering på vårdenhet

Vårdenheter rekommenderas att se över sina bassortiment och vid behov ersätta med alternativt läkemedel.

För patienter med recept

Läkemedel kan finnas på lager hos öppenvårdsapoteken. För aktuella lagersaldon, se Fass.se för respektive läkemedel och styrka.

För patienter med dosdispenserade läkemedel

Apoteket AB, som är den upphandlade leverantören av dosdispenserade läkemedel, kontaktar alla berörda förskrivare kring behovet att ändra förskrivningen.

För mer information: Sortimentsnyheter Länk till annan webbplats. för Apodos på apoteket.se

Behandlingsalternativ

Varje vårdverksamhet måste ta ställning till vilket eventuellt behandlingsalternativ som passar deras respektive verksamhet.

Följande läkemedel innehållande isosorbidmononitrat är tillgängliga:

• Imdur, (isosorbidmononitrat), depottablett, 60 mg, dispensförpackning finns tillgänglig, 98 st, 165 kr
  • Ismo Retard, (isosorbidmononitrat), depottablett, 40 mg, 100 st, 277 kr
  • Imdur, (isosorbidmononitrat), depottablett, 120 mg, 100 st, 567 kr
  • Monoket OD, (isosorbidmononitrat), depotkapsel,
    25 mg, 98 st, 191 kr,
    50 mg, utan förmån, fri prisättning
    100 mg, 98 st, 450 kr

Läkemedelskommittén rekommenderar i första hand Imdur, 60 mg, 1/2 tablett.
I utvalda fall och vid möjlighet till uppföljning, kan man överväga att göra ett utsättningsförsök. Patienten bör då istället ha tillgång till kortverkande nitropreparat att ta vid behov.

Licensalternativ

ApoEx rekommenderar följande alternativ:

• Isomex, depottabl, 30 mg, 98 st
    Tillståndsinnehavare: RHP Pharmaceuticals AB
    Ledtid: 1-2 arbetsdagar
    Pris: 336 kr

Vid rekvisition

Regionövergripande generell licens är nu godkänd och beställning av licensläkemedlet kan därmed göras utan att enheten har en egen licens.

Vid recept

En regionövergripande generell licens är nu godkänd. Läkemedelsverket har beslutat om ett särskilt tillstånd Länk till annan webbplats.  som medger att apotek får expediera recept på ett oralt läkemedel som innehåller isosorbidmoninitrat när en generell licens finns beviljad. Beslutet gäller till och med den 31-05-2024. På receptet bör referensnummer: 2024 702 607, till regionens generella licens anges.

Källa

ApoEx 2024-02-31